3 januari 2012

Planen

Efter lite funderingar bestämde vi, Elisa och Tommy, oss för att åka till Sydafrika över påsken 2012. Elisa fyller femton och det är ju ett bra tillfälle att göra lite extra i resväg. Om man vill åka till Afrika för safari och andra sevärdheter så står valet mellan Kenya/Tanzania/Zanzibar och Sydafrika.

Det blev Sydafrika efter en del diskussioner med andra som varit där. Hela resan genomförs som ett privat arrangemang med hjälp av en lokal sydafrikansk resebyrå. Det finns många som ordnar charterresor med safariinnehåll men då blir man bunden tidsmässigt och innehållsmässigt till vad arrangören erbjuder. Med tanke på Elisas skolgång så var vi tvungna att åka över påsken. Dessutom kunde vi göra innehållet mer anpassat till vad vi vill göra.

Vi kommer att flyga ner den 1 april och åter den 14 april. Det blir mycket tid på flyg men vi lyckades få business class biljetter hela vägen både till och från Sydafrika med hjälp av SAS bonuspoäng. Så vi flyger bekvämt och till ringa kostnad: Stockholm-Frankfurt-Istanbul-Johannesburg ner och Cape Town-Johannesburg-Istanbul-Stockholm hem.

Det blir en lång natts färd mot dag. Vi landar i Johannesburg tidigt på morgonen den 2 april och kommer omedelbart att flyga upp till Victoria Falls där vi stannar i två nätter. Den 4 april flyger vi tillbaka till Johannesburg för att byta plan för vidare färd ut till Hoedspruit för fyra dagars safariäventyr på en lodge som heter Arathusa. Förhoppningen är ju att få se mycket wild life. Lodgen ligger i ett område i utkanten av Krugerparken där det påstås finnas mycket leopard där men det återstår ju att se. Fördelen med ett privat arrangemang på någon av de lodger som ligger utanför Krugerparken är att de har tillgång till egen mark och kan åka runt lite som de vill och inte vara hänvisade till de vägar som annars måste användas inne i Krugerparken. Lodgerna i området, som heter Sabi Sabi, samarbetar så de utnyttjar varandras marker för att maximera upplevelsen för sina gäster.

Lodgen heter som sagt Arathusa - http://www.arathusa.co.za/ .

Under safari dagarna kommer vi också att åka på en längre dagsutflykt med mycket naturscenerier samt inte minst besöka en cheeta farm, något som Elisa ser mycket fram emot.

Den  8 april flyger vi ner till Cape Town. Dagsprogrammet i Cape Town är inte bestämt. För maximal flexibilitet kommer vi att ha en egen "driver" hela tiden så vi kan bestämma lite dag för dag vad vi vill göra.

Tillbaka till Europa den 14 april och landar i Stockholm den 15 april.

Som sagt, hela resan har planerats med hjälp av en lokal resebyrå i Cape Town efter tips och de har varit otroligt hjälpsamma. Vi har säkert skickat bortåt 100 mail mellan oss för att diskutera allt möjligt som hänger samman med resan. Så den som vill göra en liknande resa får gärna kontakta Franziska på Sitoba Tours - http://www.sitobatours.com/ .

Stay tuned för mer info rörande planeringen av resan.