22 april 2012

Roy och Jason

Jason var vår ranger under dagarna på Arathusa och Roy vår tracker. Först en bild på Roy:



Roy bor tillsammans med fru och två söner i byn Utah som ligger ca en mil från lodgen. Var Jason bor glömde vi att fråga men en bild fick vi alla fall:


Bilderna togs i samband med att vi tog en paus för en sundowner så det blev en solnedgång över Afrika också:


Vattenbock

Här ser man tydligt att gräsätare, vattenbock i detta fall, har sina ögon på sidan av huvudet för att kunna uppmärksamma rovdjursattacker. Lejon och andra rovdjur har sina ögon rakt fram för att kunna spana in bytesdjur.


Kvällsmys

Lite kvällsmys före jakten.


Lejonspaning

Denna unga lejonhona satt blickstilla i tio-fenton minuter och kollade en impalahjord. Vi vet inte hur länge den hade suttit där innan vi kom fram. Ett otroligt tålamod. Därefter gick den en sväng för att kolla in hjorden innan den kom tillbaka till sin familj, sannolikt för att meddela var de kunde hitta maten den kvällen.



Kuduantilop

Kudu och andra gräsätare äter gärna gräs som växer vid termithögar och kan också slicka på själva  högen. De är ute efter mineralerna som finns i termithögarna och i gräset som växer kring/på dessa. Ungefär som kor slickar på en sleke/saltsten. Man ser bara kanten på termithögen på nedan bild tyvärr.


Lejon och impala

När lejonen vaknar till mot kvällskvisten så är det dags att börja tänka på maten för dagen. Lejon är nattjägare liksom leoparder medan geparder jagar på dagen. Men lejonen ligger ju gärna och kvällar till sig och funderar kanske lite på nattjakten.
Impalaantiloper är savannens Big Mac. De fyller egentligen ingen annan uppgift än att vara mat till alla de olika rovdjur som finns i Afrika. Lejonen jagar i flock, i en sorts deltaformation och ringar in t.ex. impalahjorden och tar sedan sikte på det svagaste djuret.  Ett fullvuxet lejon behöver 4-5 kilo kött per dag. Den lilla hjorden nedan gick dock för tillfället rätt säker eftersom den betade precis utanför vår lodge.
Leoparder är ensamjägare medan geparder kanske jagar två och två om det t.ex är syskon som lever ihop. Geparderna måste kasta i sig maten så fort de kan eftersom leoparder, lejon, hyenor etc kan vara snabbt framme och stjäla bytet. Favoritmaten för lejon är annars zebra. Ordentligt med mat för en hel flock som kanske gått hungriga i tre-fyra dagar. Då kan ett fullvuxet lejon sätta i sig 15-16 kg på en gång.

17 april 2012

Croc farm del 2

Krokodilfarmen vi besökte föder upp krokodilerna till dess de blir ca 3-4 år gamla. Därefter slaktas de och köttet går framförallt till restauranger i Kapstaden. Skinnet/lädret, som är extremt slitstarkt, går till 90 % till modeindustrin.

Strutslskinn är nästan lika slitstarkt som krokodilskinn. Det sägs att en väska eller ett par skor i krokodilskinn eller strutsskinn går inte att slitas ut under första ägarens livstid. Vilket kanske är tur med tanke på vad de kostar. På strutsfarmen kostade en relativt liten och enkel plånbok i strutsskinn 1.100-1.200 rand. Väskorna i strutsskinn kostade allt från 5.000 rand och uppåt, väldigt långt uppåt. Och då fanns det ändå inget varumärke från "fina gatan" på dem.

15 april 2012

Arbetslöshet och HIV/AIDS

Sydafrika är ett av världens mest drabbade länder när det gäller HIV och AIDS. Guiden på Robben Island berättade att man från ca 2020 och framåt räknar man med att dödstalet enbart i AIDS kommer att överstiga födelsetalet. Lägger man därtill att det finns andra dödsorsaker så kommer man att ha en krympande befolkning.

Dessutom är man ett av världens mest drabbade länder när det gäller arbetslöshet som idag ligger på över 40 %. Man är därför väldigt tacksam för turismen som skapar arbetstillfällen. Man skall se till att utnyttja den service som finns på olika ställen och betala för den. Att ta hjälp med tankning istället för att tanka bilen själv skapar arbete för att ta ett exempel.

Vänstertrafik

I de delar av Afrika som har varit brittiska kolonier har man vänstertrafik. Titta höger, inte vänster när man skall gå över gatan. Så vad gör man när man kommit hem? Två veckors anpassning till vänstertrafik och man är högertittare. Gäller att inte ta fel varv i rondellen i morgon.

Ataturk kl 06.00 (05.00 svensk tid)

Elisa ligger i en soffa i loungen och försöker sova. Nästa boarding om drygt två timmar. På planet upp från Johannesburg satt vi bredvid en tysk mamma och hennes femåring. Kl 02.25 fick barnet börja se på tecknad familj och skrek ideligen av förtjusning. Ett försök att få mamman att be barnet vara en aning tystare så att det gick att sova ledde bara till axelryckning. Så fick man sina fördomar bekräftade än en gång.

14 april 2012

Tambo international

Just nu sitter vi på flygplatsen i Johannesburg. Det är inte boarding förrän klockan 5 så det blir en lång väntan. Det blir nog inte middag förrän vid 8 tiden ikväll så vi tar lite fika nu. Det finns lite affärer här, bland annat en affär med en helt underbar leopardmönstrad/turkos/rosa klänning med blåa stenar på men priset var skyhögt och vet ändå inte när jag skulle använt den men den var jättefin! Fanns en mörkblå klänning också med en lång silvrig orm som slingrade sig upp för klänningen, superfin den med. Båda var korta fram och långa bak, det är såå snyggt!

Ska bli ganska skönt att komma hem men skulle kunna stanna ett tag till här. Tydligen så snöade det i Sverige i morse så det var ju trevligt, fast nej. Vill inte ha 37 graders värme som det var här igår men runt 30 i alla fall, men hellre 37 än snö just nu. Vill ha sommar!

Har letat efter modetidningen Teen Vogue överallt här men den finns ingenstans, får se om jag hittar den på flygplatsen i Istanbul för den finns inte i Sverige...

/Elisa

13 april 2012

Sista kvällen i Cape Town

Sista kvällen. Packning. Middag på hotellet, kalv med mozzarella och basilikamos till Elisa och impala med rostade grönsaker till Tommy. Impala är magert och lite torrt men med en behaglig smak.

I morgon blir vi hämtade kl 09.00 för färd till flygplatsen och sedan väntar en låååång resa hem till ett svalare väder. Idag toppade termometern på 37 grader!!! Tack och lov skall det bli lite svalare i morgon när vi skall resa hemåt.

Men vi skall åka tillbaka. Det finns mycket kvar att se och uppleva härnere. Trots att det bara är en vecka sedan vi var på safari så känns det som en evighet sedan. Så det blir mer safari i Sabi Sands området och kanske även en sväng upp till Botswana med en annan typ av safari och djurliv nästa gång vi åker ner.

Det blir fler blogg inlägg när vi kommit hem. Det finns fortfarande massor av bilder kvar att visa även om vi inte kommer att lägga upp alla 2.667 bilderna vi tagit tillsammans.

Kor och getter överallt

Överallt längs vägarna på landsbygden går det kor och getter. Istället för älgvarningsskyltar har man kovarningsskyltar. Korna har företrädesrätt och går fram och tillbaka över vägbanan som de vill.

Att äga kor är att vara tillräckligt rik för att bilda familj och kor används som bröllopsgåva i samband med att man gifter sig.

Tredje gången gillt

Vi åkte än en gång upp till Taffelbergets linbana för att se om vi skulle kunna åk upp. Vi hade tur för det var ingen kö över huvud taget. Skönt! Vi åkte upp dit och gick en liten runda, det blåste en väldigt mycket. Vi såg tre "dassie", om man ska översätta det till svenska blir det ungefär klippgrävling. Deras närmaste släkting är elefanten, trots att de är bara 30-40 cm långa, har päls och ingen snabel. Utsikten från Taffelberget var väldigt fin och man såg över hela Kapstaden och Godahoppsudden.

Utsikten från Table Mountain
Dassie! Som inte liknar en elefant över huvud taget...

Ännu en härlig djurdag

Att galoppera längs med stranden är något alla ryttare någon gång måste prova på. Jag var på en ridtur i två timmar längs med stranden och red på en otroligt fin D-ponny som heter Storm. Han var lite trög i början men så fort vi började trava och galoppera blev det väldigt mycket fart i honom. Väldigt mysigt! Har ridit på stranden en gång innan, den gången i Egypten, och det är alltid lika härligt! Det har varit väldigt varmt hela dagen så det var ju inte världens bästa dag at rida på men vi red på morgonen så det var ganska lugnt ändå, plus att det blåste lite. 

Efter ridningen åkte vi till en strutsfarm. Där fick vi först en guidad tur i en del av farmen och vi fick lära oss lite om uppfödningen där och vi fick se strutsägg och helt underbart söta strutskycklingar. När det är en kyckling i ägget kan man stå på det, det är väldigt tjockt och starkt och gjort av ren kalk. Vi åt lunch på restaurangen där. Det blev strutsfilé med stekta grönsaker och sallad, strutsköttet var väldigt gott faktiskt. Det är rött kött och smakar inte alls fågel. 

Som sagt, ännu en djurdag!

Jag och Storm
Strutskycklingar

Det krävs 8 kulor för att döda en elefant

I afrikanska mästerskapen i fotboll spelades finalen mellan Elfenbenskusten och Zambia. Elfenbenskusten kallas i fotbollssammanhang för elefant (the Elephant) och Zambia för kulorna (the Bullets). Finalen gick till straffläggning och Zambia vann slutligen med 8 mot 7. Därför säger man nu att det krävs 8 kulor för att döda en elefant.

Konstiga träd i Sydafrika

I Sydafrika är mobilmasterna förklädda som träd. Intressant lösning.

12 april 2012

Africa Cafe

Middagen ikväll åt vi på Africa Cafe. Det var en sorts avsmakningsmeny med olika afrikanska rätter av typ afrikansk husmanskost. Helt OK men ganska tung mat. De har en rätt kul hemsida: http://www.africacafe.co.za/

För övrigt kan också nämnas att taxi brukar kosta ca 50-60 rand för resa till eller från restaurangerna. Framkörningsavgiften är 5 rand och kilometerpriset 10 rand. Rundar man av uppåt så det blir ca 10-15 % dricks så blir taxichauffören glad.

En annan typ av smileys

Smileys förknippar de flesta av oss med små ikoner på internet som :D och :P men i kåkstäderna i Afrika är det något helt annat. Precis som på Gotland och i många arabländer äter man fårhuvud här. De slänger in huvudet i ugnen och i värmen drar huden ihop sig och det ser ut som om fåret ler. Därför kallas dessa grillade fårhuvud för smileys ;)

Townships

Eftermiddagen var på sitt sätt den intressantaste under hela resan. Annika tog med oss till tre olika s.k. townships, det som i Sverige oftast kallas kåkstäder. Två townships med vardera 250.000 svart befolkning, ett som var lite mindre med färgad befolkning. I Sydafrika är det politiskt korrekt att tala om svarta, färgade och vita.

Man bor väldigt tätt inpå varandra i små hus, oftast radhus men det finns en hel del fristående hus och ganska många riktigt stora och lyxiga. Även svarta med bra jobb och god inkomst föredrar ibland att bo i kåkstaden där man har sin familj och vänner. I kåkstaden finns all service man kan tänka sig. Inom kåkstaden finns praktiskt taget ingen kriminalitet. Sättet att leva kallas ubuntu som innebär att man tar hand om varandra och hjälper varandra. Bilden visar "normal" bebyggelse i en kåkstad. Det normala huset är på två rum och kök och har badrum. Lite av egna hem i mindre format.
Men i utkanterna av kåkstäderna finns bebyggelse som är av mycket sämre slag och det är väl den bebyggelsen som vi svenskar ofta förknippar med kåkstäder. Denna bebyggelse är illegal och bebos ofta av illegala invandrare och här kan det också finnas kriminella som gömmer sig, personer som aldrig skulle accepteras inne i de legala kåkstäderna.
Vi besökte ett litet kulturellt centrum där man hade lite keramikverksamhet och andra hantverk. Vi var även på ett college inne i en av kåkstäderna som hade en utställning om apartheids historia. Alla som läser denna bloggen och inte kan något om apartheids historia kan gärna läsa lite om detta i http://sv.wikipedia.org/wiki/Apartheid.

Vi avslutade med lite dricka på en lokal restaurang, en restaurang som även Jamie Oliver besökt och ätit på. Man går in i en lokal som ser ut som en köttbutik. Där väljer man ut kött och sedan grillas detta i ett bakre rum. När köttet är klart hämtar man det tillsammans med tillbehör och dricka och äter utomhus under plåttak. Det finns mycket mer att berätta om kåkstäderna och som sagt, detta var kanske den intressantaste delen av resan. Man fick en helt annan bild av kåkstadslivet än det vi hör talas om hemma i Sverige.

Och alla människor är oerhört vänliga och glada trots att de lever under enkla förhållanden.

Säl till lunch

Nej vi åt inte säl till lunch men vi såg säl från restaurangen. Det blev fisk laget runt på Den Anker ner vid hamnen vid Waterfront. Vi åt tillsammans med Annika och Franziska som hjälpt oss med reseplaneringar och bokningar och guidar oss i Kapstaden. Idag 31 grader i skuggan och vindstilla för övrigt!

Robben Island

Idag har vi haft en dag med mycket historielektioner. Förmiddagen ägnades åt Robben Island, fängelseön där Nelson Mandela och andra frihetskämpar satt fängslade. Läs om Robben Island på http://sv.wikipedia.org/wiki/Robben_Island
så får ni lite information om ön och dess historia. Våra guider på ön var båda gamla politiska fångar och kunde därför berätta mycket om hur det har varit. Bilden visar cellen som Mandela tillbringade 18 år i.

11 april 2012

Statistiken

Tänkte bara redogöra lite statistik här på bloggen. Det har varit 433 sidvisningar totalt varav 375 i Sverige. Vi har även läsare i Italien, Ryssland, USA, Island, Tyskland, Turkiet och Sydafrika så det är jättekul. Fortsätt kolla in på bloggen, i början hade vi 60 sidvisningar per dag, nu börjar det sjunka lite, men fortfarande varierande. Ganska många vissa dagar :D

Hur låter flodhästar och leoparder

Tänk er en snarkning, tänk er den värsta snarkning ni hört. Multiplicera med 100. Då vet ni hur en flodhäst låter om natten.

Leopardhannar skäller snarare än ryter (som lejon). Leopardhannen som vi följde på kvällen och som vi skrev om tidigare gav till ett par ordentliga skall när han gick runt och bevakade sitt revir.

Societi Bistro

Vi åt middag på Societi Bistro. Varm kväll så vi satt utomhus. Vi åt en höstsallad till förrätt. Fikon, mozzarella och parmaskinka. Elisa åt Pasta Limone till huvudrätt. Tommy åt slow cooked pork belly. Åtta timmar i ugnen och mycket mört. Tommy drack ett blended vin som var mycket gott (http://www.wine.co.za/directory/wine.aspx?WINEID=30114).

Croc farm

Efter lunchen åkte vi till en krokodilfarm. Först berättade guiden där lite om krokodilerna och var de transporterar lädret och lite så. På stället har de 3000 krokodiler. Jag fick hålla i en 3 månader gammal jätteliten unge. Den var väldigt gullig men hade pyttesmå sylvassa tänder. Krokodiler kan bli 100 år och slutar aldrig att växa. Nilkrokodiler som dem de hade där kan bli upp till 6 meter långa. Krokodiler har väldigt bra reflexer och är kittliga på bakbenen. Jag fick peta på en krokodil på nosen med en bambupinne och då blev den riktigt arg och smällde med käken. När den smäller ihop käken använder den över 100 muskler och det låter som när man öppnar en champagneflaska. Man dödar dem när de är 3 år om man ska ta deras skinn.

De hade också två svanslösa krokodiler, Lumpy och Stumpy. De hade en egen liten inhägnad med en liten grund pool för utan svans kan de inte simma och om de skulle försöka simma i de andra krokodilernas 2 meter djupa vatten så skulle de drunkna. Vi såg Lumpy men inte Stumpy för han är på en filminspelning och kommer bli filmstjärna! 

Det var väldigt interessant. Vi lärde oss också att dem bara får mat på vintern, alltså deras sommar när det är som varmast för dem behöver värmen för att kunna äta och smälta maten.

Den hade ett gummiband runt nosen så att den inte skulle kunna bita mig. Den var mjuk på magen och väldigt hård på ryggen

Stellenbosch

Vi åkte en sväng inom Stellenbosch, en fin liten stad med universitet och fina hus varav många hade grästak. Delar av staden hade brunnit ner tre gånger så man hade byggt om de husen. Mesta dels var husen från 1800-talet men det fanns hus från andra tidsepoker också. Universitetet där är ett av de bästa i Sydafrika.

Picknick på vingård

Vi åt lunch på en vingård som heter Boschendal. Vi satt ute i skuggan och fick en korg med en 1 meter lång baguette (tänkt för tre personer, alldeles för mycket), lite paté, currykyckling, skinka och annat. Alldeles för mycket av allting faktiskt. Till efterrätt fick vi brownie. Det var väldigt trevligt!

Har klappat geparder!!!!!!!!!

Vi åkte direkt till Stier som är en vingård med restauranger, craft market, vinaffärer och djurgård bland annat. Först gick vi till ett café och köpte lite att dricka, det är väldigt skönt med en flaska vatten att dricka när det är så varmt.

Efter det gick vi till djuren. De har geparder, fåglar och någonn sorts vildhund, fast dem såg vi inte. Klockan 11 började de med att ta in grupper för att klappa geparderna. Jag valde att klappa ungarna. Det var helt underbart, de är så söta. 

Vi var fyra stycken som gick in samtidigt till två ungar på 10 månader. Först var det en säkerhetsgenomgång (kom fram till dem bakifrån, klappa medhårs och sitt på huk med ett eller inga knän i marken så att man snabbt kan ställa sig upp om dem rullar eller något, etc) och vi fick hand sanitizer och vi trampade i en balja med vatten för att skosulorna skulle vara rena. Det är väldigt viktigt att det inte finns någon risk att de kan få någon sjukdom som vi bär på. 

Pälsen är inte alls lika mjuk som på tamkatter men den blir mjukare med åldern. Ungarna hade fortfarande lite kattungehår på huvudet och i nacken, gulligt! När jag klappade den ene så spann den jättehögt. Om någon månad eller så skulle de här två flyttas till USA för att hjälpa till att utbilda folk tror jag de sa. Så att folk får lära sig mera om geparder och vild djur. Man skulle kunna tro att man är rädd när man har två stora vildkatter runt sig men jag var inte rädd någon gång, de är så vana vid människor plus att de hade fått mat på morgonen så de var mätta. Eftersom att de är så vana vid människor och aldrig lärt sig att jaga så skulle de aldrig kunna flytta ut i det vilda.

Jag och en av gepardungarna, låt er inte luras av att det var ungar på bara 10 månader, som ni ser så var de nästan lika stora som vuxna geparder

Inget Taffelberget idag heller

Idag när vi skulle upp till Taffelberget var det än en gång alldeles för mycket kö. Det hade precis kommit en buss med skolelever och den beräknade väntetiden var 45 minuter så vi försöker igen på fredag.

När flodhästen skall gå på toaletten...

...så lyfter den ändan en bit över vattenytan och vispar med svansen allt den kan så att exkrementerna flyger all världens väg. Kul syn just när man satt sig vid frukostbordet. Tyvärr ingen kamera till hands.

Bufflar däremot gör det varhelst de står och går och då kan det mycket väl hamna rätt i ansiktet på grannen.

10 april 2012

Middag på Fem flugor

Middagen avåts på restaurang Five Flies. De ostbemängda lunchpizzorna tyngde fortfarande en del i magen så det blev ingen förrätt. Elisa åt rib eye steak och Tommy åt kudu antilop med ett glas Merlot. Kudu var mild i smaken för att vara vilt, lite likt älg smakmässigt.

Bil men ingen bilnyckel

Biluthyrningsfirman som lämnade vår hyrbil vid hotellet igår glömde att ge oss en bilnyckel. Så det blev till att ringa några samtal för att ordna upp det. Det var så mycket byråkrati och underskrifter på längden och tvären för att få ut bilen så ingen av oss tänkte på att det kanske också behövs en nyckel.

Shopping och promenad

Vi började dagen vid Waterfront som är ett stort shopping-, nöjes- och restaurangområde nere vid en marina. Det blev lite shopping men inte så mycket som man skulle kunna med tanke på utbudet. Pizzalunch på Balducci. Tyvärr inte särskilt bra, alldeles för mycket ost på pizzorna.

Vi hämtades upp kl 2 av Annika som är vår guide i Kapstaden och åkte upp till Taffelberget men det var alldeles för långa köer så vi vände och åkte tillbaka ner till centrum. Där gick vi runt i ett par timmar, bl.a. först genom ett kvarter som heter Bo Kaap med muslimsk befolkning. Husen där var väldigt färgglada. Annika tog oss med in i ett hantsverkskooperativ där vi tittade på hantverk av olika slag men främst pärlfigurer gjorda av pärlor och ståltråd, bland annat ett lejon i naturlig storlek. Vi gick igenom en blomstermarknad med fantastiska blommor. Vi gick igenom en park med väldigt många duvor och ekorrar. Man kunde köpa nötter och mata ekorrarna, det var en kille som bar runt på en påse med nötter och ekorrarna klättrade på hans ben för att få nötterna. Vi såg även en råtta i parken. Vi var inne i en stor katedral som faktiskt var ganska sparsamt dekorerad för att vara en katolsk kyrka, men den hade en gigantisk orgel.

Fina färgglada hus i Bo Kaap
En av ekorrarna i parken

Något om fotoutrustning

Som kanske framgår av en del av bilderna nedan så har vi framförallt rört oss längs småvägar i tät buskskog. Här och där kan det öppna sig en liten glänta eller en minisavann. I den typen av landskap så ser man djuren på nära håll eller inte alls. Vi har ju också varit bara metern ifrån alla Big 5 som vi sett. Det gör att man inte har behov av några långa teleobjektiv. Elisa har haft sitt Nikkor 70-300 och Tommy har haft ett 70-200 + ett 300 mm objektiv. 300 mm objektivet har använts väldigt sparsamt. Hade det rört sig om safari inne i Krugerparken eller på andra öppna savanner så hade man nog haft behov av längre teleobjektiv men som sagt, i Sabi Sands området har det vi hade med oss fungerat alldeles utmärkt. Detta sagt som tips för den som funderar på att åka ner.

9 april 2012

Aliens in the attic

Elisa ligger just nu i soffan och vrider sig av skratt. Det går en film på TVn som heter Aliens in the attick. Komedi!!!

Har inget med Sydafrika att göra men det är tydligen en rolig film för den som gillar skräckparodier.

Ursinnig flodhäst till attack

Kolla in denna:

http://www.expressen.se/tv/nyheter/utrikes/ursinnig-flodhast-till-rasande-attack/

Aningen irriterad flodhäst verkar det som.

God mat i Kapstaden

Middagen igår: Tobago's Restaurant. Båda åt mozzarellagratinerade kronärtskockor till förrätt. Elisa åt penne arrabbiata och Tommy åt kyckling kajun till huvudrätt med ett glas shiraz.

Lunch idag: Elisa åt friterade räkor med ris och Tommy åt friterad bläckfisk med chips, den bästa friterade bläckfisken någonsin.

Middag idag på Sevruga: Carpaccio till förrätt för båda med ett glas shiraz för Tommy. Elisa åt misomarinerad kingklip fisk, som påminner om torsk. Tommy åt grillad kingklip med ett glas sauvignon blanc som passade bra till fiskens citrussås.

Suveränt god mat härnere.

En middag för två med förrätt och huvudrätt och ett eller två glas vin till Tommy kostar runt 400 rand. Alla bättre restauranger tar kort. 50 rand i dricks och alla är nöjda.

445 noshörningar dödades av tjuvskyttar ifjol

Tyvärr sker det mycket tjuvskytte på noshörningar. Ifjol, 2011, dödades bara i Sydafrika 445 noshörningar av tjuvskyttar. Man är ute efter hornen som kan ge 40.000 dollar per kilo i Asien. Där tror man att noshörningshorn är bra bl.a. mot cancer och som afrodasiaka trots att hornen egentligen bara är hår som tvinnats samman när de växer ut. Man jagar från helikopter, noshörningarna skjuts med bedövningspil, man hoppar ut, skär av hornen och sedan förblöder noshörningen och dör. Eftersom tjuvskyttarna använder helikopter så hinner aldrig rangers fram för att förhindra blodbadet även om rangers numera har rätt att skjuta skarpt mot tjuvjägarma. Om detta fortsätter så kommer det snart inte finnas några noshörningar kvar.

http://www.stoprhinopoaching.com/

Varför finns det inget IKEA i Cape Town

För att det inte finns tillräckligt många som har råd att handla på IKEA. Trots över fyra miljoner invånare så finns det en otroligt stor fattigdom. Bara i den största kåkstaden bor det kanske en och en halv miljon invånare. Antingen är man så fattig eller har så låg inkomst att man inte har råd att handla på IKEA eller har man så hög inkomst att man väljer att handla någon annanstans. Medelinkomsten i Sydafrika är 7-8.000 rand i månaden och priserna verkar låga utifrån ett svenskt perspektiv. Men man måste nog multiplicera priserna med tre för att få jämförbarhet med vad det skulle kosta hemma i Sverige.

Lågbetalda yrken, som t.ex. städerska på hotell eller restauranganställda tjänar inte mer än 2.000 rand i månaden, dvs ungefär 2.000 kr.

Därför finns det inget IKEA i Kapstaden.

Tangled

Jag har varit utan kam/borste i en hel vecka. Kanske inte låter så farligt men på mitt midjelånga hår är det en mardröm, tro mig. Har använt fingrarna för att få ut de värsta tovorna och gått med knut nästan hela tiden. Igår tog jag en rejäl hårtvätt och jobbade igenom hela håret ordentligt så det blev lite bättre. Men i alla fall, nu har vi äntligen köpt en kam och en borste så nu är det inte alls trassligt, grymt skönt säger jag bara :D Kände bara att ni behövde veta det hehe.
/Elisa

Bloggen har fått fnatt

Jo så här är det, bloggen har börjat göra gul bakgrund på alla ord som den tycker inte finns eller är felstavade. Fast det är bara att klicka på ignorera så fixar det sig. Men den har också börjat göra vit bakgrund på lite slumpmässiga ställen, det är alltså inte meningen att det ska vara så utan det är bloggen som retas. Orkar inte fixa det, vet inte hur jag ska fixa det... Aja hoppas att det bara är något tillfälligt, har aldrig hänt förut.

Cape of Good Hope

Vi började dagen med att ta kaffe/te på ett trevligt ställe som låg precis intill vattnet. Därefter åkte vi till ett ställe där det fanns pingviner. De var väldigt söta! Vi åt lunch på en restaurang bredvid pingvinstället. Sedan åkte vi till Godagoppsudden. Det blåste egentligen inte så där överdrivet mycket men vågorna var stora och stänkte ordentligt mot klipporna. På vägen tillbaka till hotellet åkte vi förbi väldigt fina stränder, bland annat en strand som jag (Elisa) kommer rida på senare i veckan. Trots de fina stränderna är det knappt någon som badar för att det är för kallt i vattnet och det kan finnas hajar. Det var en trevlig utflykt och vi åkte förbi många vackra ställen. Imorgon blir det först sovmorgon följt av lite shopping och sedan Taffelberget förhoppningsvis.
Jag vid Godahoppsudden
African penguins

I en annan del av världen

Området kring Sabi Sands är ett mycket fattigt område i Sydafrika. Det är hög arbetslöshet. De jobb som  finns vid sidan om jordbruk är safariverksamheterna, handel och hantverk. Det finns inga industrier i området. På utflykterna åkte vi igenom en del byar och små städer. De flesta boningshusen var inte mer än kanske 40-50 kvm, en del ännu mindre och väldigt få större än 100 kvm. Väldigt få äger bil eller ens cykel utan man går till skola, affär eller när man har andra ärenden, som till exempel träffa kompisar.

I närheten av marknadsstäderna såg man hela tiden människor som gick längs vägen och man kanske har behövt gå upp till två timmar för att komma fram för att sedan gå två timmar tillbaka. Avstånd räknas inte i kilometer utan i tid. Det fanns små bussar längs de stora vägarna, som man kan åka med om man har råd, annars är det benen som gäller om man vill någonstans. Om man behöver transportera något tungt så är det skottkärra som gäller. Vår guide på utflykterna berättade att när han var liten hade han haft drygt en timmes gångväg till skolan och sedan kanske en timme till om ville träffa en kompis.

Ett annat liv än det vi är vana vid i Sverige.

Det finns inga ormar på Irland

men en och annan i Sydafrika. Vi har dock bara sett ringlande spår längs vägarna. Vanligast, men ändå inte särskilt vanliga,  är svart mamba, spottkobra och "puffadder". Ormbett är mycket sällsynt eftersom en orm hellre flyr undan än går till anfall mot en människa. Det är bara i händelse av att den känner sig trängd och inmotad i ett hörn som den kan gå till anfall. Man har då ett par timmar på sig att komma till sjukhus och få sprutor med ormserum. Oavsett om det gäller ormbett eller andra medicinska behov så finns det en sjukstuga på Sabi Sands området i en liten by som heter Utah som låg ca 20 minuter från vår  lodge. Sjukstugan är donerad av Richard Branson (Virgin). Branson har en egen lodge i området och har även donerat pengar till skolor i området.

8 april 2012

Smoked crocodile

Som sagt så serverades det krokodil till middag på Arathusa härom kvällen. Köttet är segt och vitt, lite jobbig konsistens. Pappa gillade det inte alls men jag tyckte det var ganska gott faktiskt. Den är lite fiskig i smaken men ändå inte, så ungefär en blandning mellan fisk och kött då. Jag tror att det skulle göra sig bra som sushi, det skulle jag vilja testa någon gång, krokodilsushi... Vi fick det serverat rökt med lite pesto av något slag och sallad och även en bit springbock. Jag kommer förmodligen inte beställa krokodil någon mer gång här, såg gott var det inte, men det är kul att ha testat det.
/Elisa

Kapstaden

Just nu är vi på vårt rum på hotellet i Kapstaden. Vi åkte till Hoedspruit flygplats i förmiddags och kom fram till Kapstaden kl.16.00. På väg från lodgen såg vi faktiskt en giraff gå över vägen, härligt! Vi åt middag på Tobago's, väldigt god medelhavsmat. Vi kommer att sakna att åka på safari och se alla dessa häftiga djur varje dag men det ska bli väldigt trevligt här i Kapstaden också. Och det ska bli skönt att inte behöva gå upp kl.05.00 varje morgon. När vi kom hit regnade det och det är väldigt stora vågor ute på havet fast det skulle bli bättre väder i morgon.

Galen morgon

Börjar med att vi ser samma grupp lejon på 8 lejonhonor och ungar som vi såg första kvällen. Den här gången vandrandes längs med vägen. Vi följde efter dem ett tag. Vissa av dem  stannade ett par gånger för att lägga sig ner en liten stund. Den lille 5 månader gamle lejonpojken kollade nyfiket omkring sig och skuttade runt. En gång kom hela familjen springande förbi bilarna som samlats runt dem och en av dem ramlade omkull, den minsta ungen kom lite på efterkälken. Det såg väldigt härligt ut! Det fanns vatten i vägrenen vid ett ställe och där stannade de för att dricka. Lejonen var bara någon km ifrån lodgen och gick i samma riktning som oss, alltså på väg ifrån lodgen, så de hade nog varit ännu närmare under natten.

Morgonen fortsätter med två leoparder. En hane som ligger och äter på rester av en kudu han hade fångat och en leopardhona låg en bit ifrån i hopp om att få lite. Leoparder vakar över sitt byte ordentligt och skulle förmodligen inte släppa det i första taget ens om det kom en grupp lejon som ville åt köttet, men efter ett tag skulle de bli tvungna att ge upp för annars skulle lejonen döda leoparden. Med andra ord vägrade leopardhanen ge honan lite av maten. När hon försökte kom lite närmare morrade han till ordentligt. Efter ett tag blev han mätt och honan kunde gå fram till den döda kudun. Då körde vi fram lite så att vi kunde se när hon åt, det knakar ordentligt när de tuggar i djuret. I hela området finns endast 50 leoparder och totalt har vi sett 4 av dem.

Sedan hittar vi ännu en elefanthane! Den här på ungefär 30 år. Vi fick veta att när två stora elefanthanar bråkar brukar det spruta sand, buskar, stenar och grenar. Då håller man sig helst på långt avstånd.

Vi avslutade med två gnuer och självklart lite impalor som alltid.
En väldigt lyckad sista safari!


Leopardhannen är mätt efter att ha ätit kudu
Leopardhonan väntar på att få ta sig en tugga...
...och äntligen fick hon lite
Lilleman har druckit färdigt

Gårdagens kvällssafari

Igår kväll började med en stor elefanthane som stod bland buskarna och åt. Vi körde efter honom ett tag där han gick och bände ner träd och buskar med snabeln för att äta. Vid ett tillfälle var vi några meter framför honom och han började snart gå rakt mot oss. Han gick faktiskt väldigt snabbt så man blev lite nervös. Han gick bredvid bilen och var bara 1-2 meter ifrån oss. Han var förmodligen runt 4o år gammal och vägde 6 ton, gigantisk.

Efter det stötta vi på en liten grupp fina zebror, en hingst och två ston.

Vi körde längst med en av vägarna i parken då vår vår ranger och vår tracker började kolla ner på marken och verkade leta efter något spår. Helt plötsligt kör vi av vägen och in bland buskarna och träden i full fart. Där kör vi en ganska lång stund innan vi kommer fram till en annan bil och inne bland några buskar ligger fyra lejon. Hur de kunde veta att där skulle finnas lejon när vi var så långt ifrån är fortfarande ett mysterium. Det var två honor och deras ungar, ungarna var 9 månader. Lejonhonorna var väldigt stora och hade setts döda en stor buffel en gång. Efter ett tag kom lejonen ut från buskarna och lade sig och tvättade sig och ungarna lekte lite.

Efter det såg vi samma elefant en gång till och sedan det var det dags för att stanna och ta en fika. Vi såg även en kameleont i ett träd och ett par pearl spotted owl, en mini uggla som förmodligen inte är större än en kattunge.

Elefanten kommer gående rakt mot bilen
Så här ser det ut när man har en stor elefant en meter ifrån sig

När lejon, geparder och leoparder gäspar så är alla på med kameran för att få sådana här häftiga bilder

Trött tjej

Hoedspruit Endangered Species Center

På förmiddagen igår åkte vi iväg till Hoedspruit Endangered Species Center, en anläggning där man tar hand om utrotningshotade djur och föder upp bland annat geparder och vildhundar för att släppa ut i det vilda. Under de senaste 10 åren har dem släppt ut över 200 geparder i det vilda.

Vi såg först en liten film med lite bakgrund om centret och där de berättade lite om djuren och tjuvskytte etc. Sedan åkte vi på en liten tur bland inhägnaderna med djuren de har där. Vi såg gamar och maraboustorkar, 12 vildhundar och väldigt många geparder, bland annat en kings cheetah som är en gepardsort med en gen som gör att de blir randiga på ryggen och får ett mer oregelbundet mönster än vanliga geparder. De är otroligt ovanliga. Vi såg även två lejonsyskon. En hona och en hane. Båda kom från en cirkus som hade gått i konkurs. Hanen hade blivit kastrerad vid väldigt ung ålder och hade därför inte utvecklat någon lejonman, han var också mycket större än vanliga lejonhanar. När vi körde mellan inhägnaderna såg vi ett par antiloper som gick omkring och betade.

En gepard ligger och vilar i inhägnaden för geparder som tränas upp inför att bli utflyttade i det vilda

En jamande och visslande papegoja som bodde på HESC

7 april 2012

Morgonsafari

När vi kom tillbaka igår kväll fick vi höra de andra hade sett 3-4 noshörningar när de varit ute på kvällen så vi hoppades verkligen att vi skulle ha tur och se en vi också idag. Det första vi såg när vi åkte ut i morse var en gigantisk noshörningshane på ca 2 ton komma och lägga sig mitt i vägen som vi skulle köra på. Vi kom ingen vart och var tvungna att stå kvar där en lång stund innan han var tillräckligt lugn för att vi skulle kunna köra runt honom. När vi skulle köra runt honom så reste han sig upp och tittade ilsket på oss. Tydligen hade en noshörning en gång lyckats lyfta en bil så att den stod på tre hjul så man blev lite orolig att han skulle vara allt för uppretad på att vi stört honom.

Efter en stund mötte vi även en stor hjord bufflar på 150 djur. Större delen av dem låg i en grupp och vilade och idisslade. Där var många oxhackare som satt på bufflarna och plockade parasiter och löss. Totalt finns det 25 000 bufflar inom safariområdet. 

Vi såg även ett antal gamar och andra fåglar. Som vanligt såg vi också många antiloper, bland annat water bucks som vi inte vet vad det heter på svenska.


Bilder från gårdagens morgonsafari

Lyckades tyvärr inte ladda upp filmen nu men här kommer lite bilder.

Leopardhonan sträcker på sig efter att ha lurat på en grupp impalor


De fina gepardbröderna

6 april 2012

Fåglar

Måste bara påpeka att vi ser väldigt många fåglar här. Bland annat martial eagle och grön duva. Många av fåglarna går på marken på vägarna vi kör på när vi är på safari och springer framför bilen tills vi nästan kör på dem, först då flyger dem iväg. Lite halvt osmarta så där..

Min favorit är en liten fågel med rosa huvud och bröst och ljusblå/turkos svans. /Elisa

Panorama Tour

Efter safarin åt vi en snabb frukost och åkte iväg på Panorama Tour. Det var en lång biltur och vi kollade på olika sevärdheter i bergen. Vi kollade på utsikter från olika ställen, ett litet vattenfall och åkte till Potholes. Vi kom hem någon gång kring kl.18.00 så vi hann inte med någon kvällssafari.
Såg på menyn att vi ska äta krokodil i kväll, det här ska bli intressant...
Potholes

Morgonens safaritur

Upp igen tidigt för att åka ut på safari. Som vanligt var det många impalor och kudus och en och annan gnu. Vi hade tur idag igen och fick se en leopardhona ligga och lura på en flock impalor. När hon tyckte att vi kom lite för nära med bilen blev hon irriterad och reste sig upp för att sträcka på sig och sedan vandra iväg. Och efter det hade vi ännu mer tur. Vi såg två gepardbröder ligga i solen och mysa. Det finns bara ca 350 geparder på hela området (Kruger Park, Sabi Sand etc) så det är extremt sällsynt att se geparder. De säger att det kan gå ett helt år utan att man ser en enda, och vi såg dem på vår tredje safaritur! Vi stod väldigt länge och kollade på dem. Datorn är lite störig just nu så bilder kommer i morgon förhoppningsvis. Ska även försöka lägga upp en liten film på geparderna.

Gårdagens safari-bilder

Här kommer tre av safari-bilderna från igår kväll :D

Gäspande lejonhona
Den stora leopardhanen
Skönt att sträcka på sig lite när man legat i solen hela dagen

5 april 2012

Leopard!!!!

Afrikas största leopardhanne har siktats. Vi följde den i nästan en timme längs hans revirgräns. Vid ett tillfälle var den bara en halvmeter ifrån bilen. Tyvärr var det mörkt så det blev inga bra bilder men det vi lyckades åstadkomma lägger vi upp i morgon! Vi lärde oss också att leopardurin luktar som popcorn med smält smör...

Men innan dess hälsade vi på lejonfamiljen igen. Den låg kvar på samma ställe men den här gången såg vi bara sju av dem. Först såg vi en ung lejonhona kolla in en impala-flock hundra meter ifrån och efter ett tag gick hon tillbaka till gruppen för att informera flocken om upptäckten. Flocken började vakna till lite efter att ha legat och sovit i solen hela dagen. Lejonmormor och en av de andra vuxna honorna började kela och leka med varandra och när den unga lejonhonan kom tillbaka lade hon sig också ner vid dem för att kela. Efter ett tag kom en vuxen hona och den fem månader gamla ungen ut ur en buske. Ungen gick fram till sin mamma som legat och sovit någon meter ifrån där ungen låg. Till slut samlades nästan hela gruppen vid ett ställe och kelade, lekte och tvättade varandra. De gäspade konstant. Tydligen är detta en vanlig morgon/kvällsritual när de har vaknat upp och ska förbereda sig för jakten.

En impala ligger illa till...

Bilder kommer i morgon.

Arathusa

För övrigt kan ni läsa lite mer om lodgen vi bor på:

www.arathusa.co.za

Första morgonsafarin

Upp kl 05.00, snabbt morgonbestyr, en kopp kaffe/te och sedan ut 05.30. Man åker runt i en öppen jeep på småvägar i safariparken. Varje bil har en ranger som kör och en tracker som sitter längst fram och spanar efter djuren. Alla bilarna från de olika lodgerna har kontakt med varandra och tipsar om var det finns intressanta djur att se. Vi har idag på morgonen sett zebra, buffel (världens farligaste djur påstås det), impala (mycket skygga och springer snabbt undan), gnu (kanske inte världens vackraste antilopart), giraff samt ytterligare ett par antiloparter. Vi såg en sjakal på avstånd flämtandes i solskenet och en tokig ungbabian som härjade runt i ett träd.

Höjdpunkten var en lejonfamilj på åtta hondjur och ungar som låg och dåsade i morgonsolen. Ungarna var runt 10 månader gamla och det var en som bara var fem månader gammal. Man hade letat efter den famljen i fyra dagar så vi hade tur som fick se den redan första morgonen. Nu kunde vi parkera jeepen tre meter från flocken och studera och fotografera den en stund innan det var dags att köra vidare och låta andra jeepar komma närmare. Hade vi varit bara ett par meter längre ifrån hade vi förmodligen inte sett dem alls, så duktiga är de på att kamouflera sig. Lejonen verkade fullständigt oberörda av vår närvaro men man får inte ställa sig upp i jeepen eftersom lejonen då störs och kan bli lite irriterade. Vi frågade inte vad som händer när ett lejon blir irriterat....

Det är stora ytor som djuren strövar och rör sig på så när det gäller de mer sällsynta djuren så är det som att leta efter en nål i en höstack. I hela safariområdet, vilket omfattar Krugerparken och angränsande områden och är 65.000 kvadratkilometer stort, finns det t.ex. bara 350 geparder.

Tillbaks till lodgen vid åttatiden för frukost. Den avnjuter man framför ett stort vattenhål och en grupp dåsande flodhästar.




En buffelmor och hennes unge


En impalamor och hennes unge
Två unga kuduantiloper
En av de äldre lejonhonorna, förmodligen mormor till någon av ungarna 

En ensam sjakal som ligger och vilar ute i gräset