22 april 2012

Lejon och impala

När lejonen vaknar till mot kvällskvisten så är det dags att börja tänka på maten för dagen. Lejon är nattjägare liksom leoparder medan geparder jagar på dagen. Men lejonen ligger ju gärna och kvällar till sig och funderar kanske lite på nattjakten.
Impalaantiloper är savannens Big Mac. De fyller egentligen ingen annan uppgift än att vara mat till alla de olika rovdjur som finns i Afrika. Lejonen jagar i flock, i en sorts deltaformation och ringar in t.ex. impalahjorden och tar sedan sikte på det svagaste djuret.  Ett fullvuxet lejon behöver 4-5 kilo kött per dag. Den lilla hjorden nedan gick dock för tillfället rätt säker eftersom den betade precis utanför vår lodge.
Leoparder är ensamjägare medan geparder kanske jagar två och två om det t.ex är syskon som lever ihop. Geparderna måste kasta i sig maten så fort de kan eftersom leoparder, lejon, hyenor etc kan vara snabbt framme och stjäla bytet. Favoritmaten för lejon är annars zebra. Ordentligt med mat för en hel flock som kanske gått hungriga i tre-fyra dagar. Då kan ett fullvuxet lejon sätta i sig 15-16 kg på en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar