5 april 2012

Första morgonsafarin

Upp kl 05.00, snabbt morgonbestyr, en kopp kaffe/te och sedan ut 05.30. Man åker runt i en öppen jeep på småvägar i safariparken. Varje bil har en ranger som kör och en tracker som sitter längst fram och spanar efter djuren. Alla bilarna från de olika lodgerna har kontakt med varandra och tipsar om var det finns intressanta djur att se. Vi har idag på morgonen sett zebra, buffel (världens farligaste djur påstås det), impala (mycket skygga och springer snabbt undan), gnu (kanske inte världens vackraste antilopart), giraff samt ytterligare ett par antiloparter. Vi såg en sjakal på avstånd flämtandes i solskenet och en tokig ungbabian som härjade runt i ett träd.

Höjdpunkten var en lejonfamilj på åtta hondjur och ungar som låg och dåsade i morgonsolen. Ungarna var runt 10 månader gamla och det var en som bara var fem månader gammal. Man hade letat efter den famljen i fyra dagar så vi hade tur som fick se den redan första morgonen. Nu kunde vi parkera jeepen tre meter från flocken och studera och fotografera den en stund innan det var dags att köra vidare och låta andra jeepar komma närmare. Hade vi varit bara ett par meter längre ifrån hade vi förmodligen inte sett dem alls, så duktiga är de på att kamouflera sig. Lejonen verkade fullständigt oberörda av vår närvaro men man får inte ställa sig upp i jeepen eftersom lejonen då störs och kan bli lite irriterade. Vi frågade inte vad som händer när ett lejon blir irriterat....

Det är stora ytor som djuren strövar och rör sig på så när det gäller de mer sällsynta djuren så är det som att leta efter en nål i en höstack. I hela safariområdet, vilket omfattar Krugerparken och angränsande områden och är 65.000 kvadratkilometer stort, finns det t.ex. bara 350 geparder.

Tillbaks till lodgen vid åttatiden för frukost. Den avnjuter man framför ett stort vattenhål och en grupp dåsande flodhästar.




En buffelmor och hennes unge


En impalamor och hennes unge
Två unga kuduantiloper
En av de äldre lejonhonorna, förmodligen mormor till någon av ungarna 

En ensam sjakal som ligger och vilar ute i gräset

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar